Socialno omrežje Facebook

Facebook je socialno omrežje, kjer se lahko uporabniki povežejo na omrežje in preko njega komunicirajo z ostalimi ljudmi. Ustanovljen je bil l. 2004, v mestu Cambridge v Ameriki. Mark Zuckerberg je Facebook izdelal, ko je študiral na univerzi v Hardvardu. Na začetku so člani lahko postali le študentje, potem pa so se lahko tudi člani drugih univerz prijavili na Facebook.

facebook Leta 2006 je postalo to socialno omrežje dostopno že vsem. Za prijavo je bilo treba imeti svoj elektronski poštni naslov in biti star vsaj trinajst let. Ta spletna stran je brezplačna in se proizvaja z oglaševanjem. Na uvodni strani je za prijavo potrebno vnesti elektronski poštni naslov ter geslo. Na svojem profilu si lahko nastavite svojo sliko in veliko drugih možnosti. Dodajate lahko prijatelje in si izmenjujete sporočila in fotografije. Tako imenovan “zid” je prostor, ki ga ima vsak uporabnik. Lahko je viden vsem, tudi tistim, ki jih nimamo za prijatelje. Če ne želite, da bi vsak lahko videl vaš zid, lahko to spremenite v nastavitvah pod privatnost. Na zid vam lahko pišejo prijatelji in vam pošiljajo fotografije itd. Od leta 2006 so na Facebooku dodali veliko novih vsebin. Sledite lahko slavnim, novicam, ki vas zanimajo, ogledate si lahko prihajajoče rojstne dneve…

Glede varnosti se je pojavilo kar nekaj zaskrbljenosti. Veliko se govori in ljudje opozarjajo na možnosti zlorabe podatkov ter profila. Veliko ljudi ne ve, da so Facebooku na voljo informacije uporabnikov, ki so dobljene iz drugih virov kot so: časopisi, blogi in druge spletne strani, kjer smo prijavljeni ali pa jih obiskujemo. Pojavljajo se tudi lažni profili. Nekoč je dvema študentoma uspelo prekopirati več kot 70.000 profilov. To so bile nekatere pomankljivosti Facebooka v tistem času. Težave so bile tudi, ko je skušal uporabnik za vedno izbrisati svoj profil oz. račun. Na začetku si lahko svoj račun deaktiviral, vendar so bile vse spremembe na profilu, ki jih je uporabnik naredil, zapisane v strežnik. Pozneje je Facebook popravil težavo in sedaj lahko uporabniki zaprosijo za ukinitev računa.