Kako nevarno je beljenje zob?

Zagotovo poznate rek »Nasmeh je pol zdravja«. Vendar nasmeh ni vedno lep in sproščen. Morda je razlog za to tudi v zobeh. Temnejši zobje na videz niso privlačni in so lahko celo odbijajoči. Zato vam beljenje zob zelo hitro pomaga do posvetlitve zob in lepega nasmeha.

Zgodovina uči, da so se številni ljudje že od nekdaj pred drugimi postavljali tudi z belim nasmehom. Iz tistih časov so se ohranile tudi nekatere metode beljenja zob. Denimo Egipčani so že več sto let nazaj uporabljali oglje. Ta metoda je v uporabi še danes. Kljub temu da so zobje po nanosu črni, se po spiranju zunanja površina zob ne zamaže, kvečjemu se nekoliko posvetli, saj se lahko madeži od kave ali čaja odstranijo.

beljenje zob

Naše babice so za posvetlitev uporabljale sodo, kis in nekaj soli. Spet drugi so uporabljali sodo skupaj z jagodami ali limono. Na spletu se najdejo še številni drugi naravni recepti, ki naj bi zobe posvetlili in vam zagotovili sproščen nasmeh. Toda pri naravnih metodah je vseeno treba biti nekoliko previden. Nekatere abrazivne snovi lahko opraskajo zobno sklenino in jo tudi resneje poškodujejo. Tudi kisle snovi, kot je denimo limona, nimajo najboljšega vpliva na vaše zobe, saj je njihov pH nevaren za zobno sklenino.

Z razvojem estetskega zobozdravstva so se razvile tudi druge metode za beljenje zob. Najbolj uporabna in učinkovita med njimi je beljenje zob z vodikovim peroksidom oziroma karbamid peroksidom. To je metoda beljenja, ki se po svetu uporablja slabih trideset let. Učinek peroksida, ki notranje posvetli zobe, so mnogi nestrokovnjaki izrabili v kozmetični industriji in poškodovali zobno sklenino ali dlesni številnim ljudem.

Zato je Evropska unija pred sedmimi leti sprejela direktivo, ki natančno določa, kako močna belila so lahko v belilnih gelih. Tako v kozmetičnih salonih ne boste več mogli pobeliti zob z visokimi koncentracijami peroksida. Te bodo lahko uporabljali le zobozdravniki. Zato se o beljenju zob posvetujte s svojim zobozdravnikom ali zobozdravnico, ki vam bo pojasnil, zakaj uporabiti lučko za beljenje oziroma vam bo pod njegovim nadzorom dovolil, da lahko zobe pobelite tudi sami doma.

Kljub vsem opisanim metodam je najboljša pot do belega nasmeha, če ne kadite in omejite uživanje hrane in pijače, ki obarvajo zobe.