Funkcionalna vadba za boljšo gibljivost in moč

Šport je pomembna sestavina zdravega načina življenja. Ima mnogo pozitivnih učinkov na naše fizično, pa tudi mentalno zdravje. Krepi samozavest, izboljšuje simptome depresije ter preprečuje kardio-vaskularne bolezni. Hkrati skrbi za boljše ter bolj sveže počutje ter izločanje toksinov. Seveda niso vse vadbe enakovredne – sicer je bolje, da opravljamo katerokoli športno aktivnost, kot pa sedimo pred televizorjem. Funkcionalna vadba je nova razsežnost gibanja. Vsebuje več-osno gibanje sklepov v tridimenzionalnem okolju. Preizkusite jo tudi sami ter preverite, ali vam je všeč!

funkcionalna-vadba

Funkcionalna vadba je utemeljena na funkcionalnosti in usklajenosti posameznih telesnih gibov. Zahteva tako statično kot dinamično produkcijo mišične sile. Med njene prednosti štejemo, da se težavnost vaj postopoma viša, prav tako pa tudi kompleksnost in intenziteta. Krepi več mišičnih skupin na enkrat, izboljšuje medmišično koordinacijo ter sklepno stabilnost. Funkcionalna vadba je primerna za vse ljudi različnih starosti – tako tiste bolj telesno pripravljene, kot tudi manj. Udeležijo naj se je vsi, ki si želijo okrepiti svojo gibljivost, kardiorespiratorno vzdržljivost, koordinacijo, hitrost izvajanja posameznih gibov in tako dalje. Funkcionalna vadba je primerna za vse, ki želijo biti optimalno telesno pripravljeni ter vedno v formi. Koncentrira se namreč v tehnike za optimalno telesno pripravo, zato je nadvse primerna tudi za pripravo vrhunskih športnikov.

Funkcionalna vadba običajno poteka v telovadnici s pomočjo različnih pripomočkov in rekvizitov. Metoda Gyrotonic je na tem mestu še posebej priporočljiva, saj temelji na individualnem pristopu, samo vadbo pa prilagaja posameznikovi gibljivosti in starostnim omejitvam. Posamezni trenerji nam lahko osebno svetujejo tudi glede specifičnih zdravstvenih težav. Tovrstna vadba je primerna za izboljšanje stanja različnih težav, še posebej težav z bolečinami v hrbtenici, saj krepi njene mišice. Izboljšuje ravnotežje ter vzpostavlja boljši pretok energije skozi telo. Vedri telo in duha, zato se je udeležite tudi sami. Morda pa ravno v njej najdete odgovor na svoje želje.